2010. május 12., szerda

Nagyon egyszerűnek tűnik a lisztérzékeny diéta. Hiszen csak a lisztet kell kerülni. De ez csak egy rövid ideig tart. Mármint ez az érzés, hogy egyszerű.

Tudjuk, hogy a gabonaféléket (búza, rozs, árpa, zab) kerülni kell. De azt nem is gondoltam idáig, hogy milyen sok késztermékbe beleteszik ezeket az anyagokat sűrítőként. Innentől már nem gluténmentes az élelmiszer.

Érdemes eleinte – későbbiekben pedig állandóan:) -olvasgatni az élelmiszerek cimkéit. Igen meglepő dolgokat lehet rajtuk látni. Soha nem gondoltam, hogy a felvágottakban, a csokoládéban, levesporokban, kapucinóban, a tejtermékek, stb. jelentős részében liszt van.

Érdemes beszerezni egy „zöldkönyvet”, amely a garantáltan gluténmentes élelmiszereket tartalmazza. Ez egy nagyon kicsi füzetecske, nagyon kevés termékkel. Csak azon gyártók termékei kerültek bele, akik az OÉTI-vel bevizsgáltatták a termékeiket. És csak azok a gyártók garantálják a gluténmentességet, akik a gyártósorukon egyáltalán nem gyártanak lisztes terméket. És ebből nagyon kevés van.

Most felteszek egy élelmiszert, amelyről garantálják a gluténmentességet. De csak ezt a terméket gyártó cég garantálja! Hasonló termékek sajnos nem ehetők, mivel olyan helyen készülnek, ahol előfordulhat a keresztszennyeződés.

Ha hirtelen az utcán megéhezem, nem vehetek pogácsát, kakaóscsigát, hamburgert, de ezt bátran ehetem. Így legalább az édesség utáni vágyamat is kielégítem:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése