2014. november 26., szerda

Glutén és magas vérnyomás


Amikor lisztérzékeny lettem és a bőrtüneteim és a glutén közötti összefüggést senki sem akarta elhinni, akkor állandóan az internetet bújtam és megállapítottam, hogy a magyar lapokon alig lehet bőrtünetről olvasni, de a külföldi honlapok tele voltak vele. Mérges voltam, hogy Magyarországon miért vagyunk annyira lemaradva? Manapság ez már nem igaz, egyre többször olvasható, hogy bőrtünet is lehet a gluténérzékenység tünete.
Most újabb összefüggésre jöttem rá.
Nem tudom, hogy a gluténérzékeny emberek hány százalékánál okoz a glutén magas vérnyomást?
Már volt hogy leírtam az ezzel kapcsolatos észrevételemet, de a magyar szakirodalom nem ír róla.
Most viszont megint olyan történt, ami megerősített abban, hogy jól érzem a két dolog közti összefüggést és rákerestem a külföldi honlapokon és ott valóban leírják az összefüggést, a nagy számú beteganyagon történt megfigyelések alapján.
Tehát amit olvastam: főleg idősebb korban (itt 40-50 év felettiekről írnak) a glutén magas vérnyomást okozhat. Rengeteg fórumon olvastam, hogy orvosi tanácsra elhagyták a glutént és a vérnyomás 40-50 Hmm-el csökkent.
Én már huszonévesen vérnyomáscsökkentőt szedtem.
Gyakran nagyon magas volt a vérnyomásom (180/100 is volt) és 140/80 alá alig tudták levinni.
2010-től eszem gluténmentesen és azóta a vérnyomásom 110/70, de van olyan, hogy csak 100/60.
Ha véletlenül glutén kerül a szervezetembe, akkor az arcomon megjelenő dudorokon kívül arcégésem lesz és a vérnyomásom legalább két hétig nagyon magasra ugrik. Ezt bárkinek elmeséltem, senki nem hiszi el.
Évek óta, ha sikerül teljesen elkerülnöm a glutént, akkor rendszeresen 110/60-t mérek.
A múltkor, amikor leírtam, hogy a kávéautomatából vett kávétól tüneteim lettek és égett az arcom, akkor megettem még valamit, amiben szintén volt glutén. Ezután az arcom nagyon tüzelt. De a vérnyomásomat ebben az időben nem mértem, mert mostanában nagyon jó volt és nem méregettem.
A múlt héten orvoshoz kellett mennem. Az orvos megmérte a vérnyomásomat és
180/100-at mért. Az orvos belém akarta beszélni, hogy biztosan a fehér köpeny látványától ugrott fel a vérnyomásom, vagy stresszes a munkahelyem. Felírt nyugtatót és kaptam beutalót kardiológiára. A nyugtatót nem veszem be, mert nem érzem, hogy szükségem lenne rá.
Nem csak az orvosi rendelőben, hanem több napig itthon én is mértem 160/95 körüli értékeket, de ma már csak 100/60 és 120/80 volt a vérnyomásom.
Érdekes lesz ha a kardiológus felteszi a 24 órás vérnyomásmérőt és 110/60 körüli értéket fog mérni, miközben a beutalón 180/100-as érték van írva:)


8 megjegyzés:

  1. Nálam is van összefüggés, ha véletlenül valami gluténtartalmú dolgot eszem, egy hétig magas a vérnyomásom. Juli

    VálaszTörlés
  2. Végre valaki, akivel hasonló cipőben járok.
    Sünmalac

    VálaszTörlés
  3. Én csak sejtem, hogy gluténérzékeny vagyok, ezért 2 éve paleózom.Régebben sokszor kipirosodott az arcom, fülem s a vérnyomásom is az egekben volt. Mostanában sokkal ritkábban pirosodok ki, a vérnyomásom is normális, ellenben ha a belefutok figyelmetlenségből valamilyen gluténos élelembe (pl.csoki) rögtön megjelennek a kedvezőtlen tünetek.Jól látod az összefüggéseket!Sokan hasonló cipőben járnak, csak eszükbe sem jut, hogy esetleg a glutén felelős érte.Jó a blogod, szeretem olvasni.Eszter

    VálaszTörlés
  4. Én is csatlakozom-ugyanezt tapasztaltam, viszont én sem olvastam erről korábban, de most direkt figyeltem. Glutén nélkül teljesen normális a vérnyomim, ha csak két szelet teljeskiörlésű kenyérszelet lecsúszik, már megugrik 130-140 fölé:S

    VálaszTörlés
  5. Én is csatlakozom-ugyanezt tapasztaltam, viszont én sem olvastam erről korábban, de most direkt figyeltem. Glutén nélkül teljesen normális a vérnyomim, ha csak két szelet teljeskiörlésű kenyérszelet lecsúszik, már megugrik 130-140 fölé:S

    VálaszTörlés
  6. Hihetetlen hogy mások is rájöttek erre rajtam kívül. Én ugyanezt tapasztalom. Nekem 2,5 éve megállították hogy autoimmun betegségem van (Pajzsmirigyes) és utána olvastam külföldi (!) lapokon hogy a glutén okozhatja. Nagyon magas volt akkora már a vérnyomáson, néha úgy éreztem meghalok...abbahagytam a glutén tartalmú ételek evését, 2 hét múlva helyreállt a vérnyomásom (110/70). Azóta is ha bűnözök megkapom érte a büntit, de csak pár falat sütivel próbálkozom, az egy nap rosszul létet jelent - általában 1-2 nappal a bűnözés után. Jó lenne erre valami szakembert találni aki elismeri és valamiképp bizonyítja az összefüggést.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos ,nincs rá gyógyszer,csakis gluténmentes ételek!😰

    VálaszTörlés
  8. én most fedeztem fel, összefüggést a glutén és a vérnyomás között.ezek mellett még inzulinrezisztens is vagyok.korpovit kekszet ettem, kenyeret már nem. és a vérnyomásom felszaladt. de akkor mit egyek a gyumölcs mellé, ami lassitja a felszivodást?

    VálaszTörlés