Régebben már írtam arról, hogy amikor elöször gasztroenterológusnál voltam,nagyon szerencsés voltam, mert elküldött pajzsmirigy vizsgálatra is, és akkor a leleteim között az autoimmun pajzsmirigygyulladásra utaló eredményem (aTPO) százszorosa volt a normál értéknek. A gasztroenterológus nem magyarázott semmit sem, de azt mondta, hogy mostantól egy morzsányi kenyeret sem ehetem. Egy év múlva, szigorú diéta hatására a megismételt vizsgálat kimutatta, hogy az aTPO értékem visszament normál szintre. Sokszor olvastam már arról, hogy a lisztérzékenyek között sok az autoimmun pajzsmirigygyulladásos (Hasimoto) egyén, de most találtam valamit, ami sok mindent megmagyaráz:
A Hashimoto Thyroiditis egy autoimmun pajzsmirigy megbetegedés, amely során az immunrendszer a saját szöveteit támadja meg antitestekkel, megpróbálva ezzel elpusztítani a pajzsmirigyet.
Ez a leggyakoribb fajtája a pajzsmirigymegbetegedéseknek és gyakran emésztőrendszeri problémákkal jár együtt.
A betegség egyik jellemzője, hogy eleinte a pajzsmirigy hol alulműködik, hol tűlműködik.
A túlműködéses tüneteket a pajzsmirigy szövetének pusztulása miatt következik be. A szövet sérülésekor többlet pajzsmirigy hormonok jutnak a véráramba, ezzel hyper(thyrodism) tüneteket okozva.
Az alulműködés (=hypothyrodism) pedig a pajzsmirigy csökkent szövetállományából fakad. A kisebb pajzsmirigy értelemszerűen kevesebb hormont képes előállítani.
Ha kezeletlenül marad a betegség, az évek alatt teljesen elpusztíthatja a szöveteket, elsorvad a pajzsmirigy, további betegségeket is maga után vonva.
Kutatások azt bizonyítják, hogy a Hashimoto és a glutén intolerancia/érzékenység (coeliakia) között erős összefüggés van.
A cöliakia más néven gluténérzékenység egy autoimmun emésztőrendszeri betegség, melynek esetében a szervezet hevesen reagál glutén tartalmú ételek fogyasztásakor.
A glutén a Hashimoto egyik kiváltó oka lehet.
A glutén fehérje szerkezete nagyban hasonlít a pajzsmirigy szövetét alkotó fehérje szerkezetére.
Ha glutént fogyasztunk, úgy érzékelheti a szervezet, hogy a pajzsmirigyünk burjánzásnak indult és ezért elkezdi a saját szöveteit pusztítani, hogy kordában tartsa a kóros túlnövekedést.
Ez persze téves reakció és a glutén teljes kiiktatásával étrendünkből jelentősen csökkenthető az autoimmun támadások gyakorisága és erőssége, nagyban lelassítható a destruktív autoimmun folyamat.
A glutén teljes mértékig kb. 3-6 hónap alatt ürül ki, azonban már néhány hét gluténmentesség után javulás érezhető.
2010. óta vagyok lisztérzékeny. Ez a blog a tapasztalataimat, gluténmentes főzési kísérleteimet tartalmazza. Nem használok gluténmentes lisztkeveréket, inkább a saját fejem alapján készítem az ételeket. Rizslisztet, kukoricalisztet és különböző magliszteket használok. Amit nem lehet elkészíteni üzletben vásárolható, számomra rémes összetételű lisztkeverék nélkül, arról minden szívfájdalom nélkül lemondok. A 2012. október 23-i bejegyzés nagyon fontos tapasztalatokat tartalmaz!
2012. április 20., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése