2012. február 4., szombat

Karfiolleves és savanyúpörkölt krumpligombóccal

Mostanában nagyon gyakran főzök karfiollevest, mert a piac on elviselhető ára van és szeretjük. Elkészítése nagyon egyszerű. Megpirítok egy nagy fej vöröshagymát olajon, majd rádobok egy karikára vágott fehér- és sárgarépát. Beleteszem a rózsáira szedett karfiolt is és megsózom. Kb 15 perc főzés után teszek bele kukorivadarát, amivel a levest még 10 percig főzöm. A végén egy csokor felaprított petrezselyem kerül bele.

A savanyúpörkölt gombóccal gyermekkorom kedvenc étele volt. Érdekkes módon a gyermekeim is örökölték ennek az ételnek a szeretetét. Éveken keresztül ez volt a szülinapi kívánság ebéd:)
Most sertésfelsálból készítettem, de leggyakrabban pulykamellből készül. A normál pörkölthöz képest abban tér el, hogy a megpirított hagymára rádobom a felkockázott húst, teszek bele 8-10 szem borsot, 2-3 babérlevelet, 3-4 evőkanál ecetet, sót. Amikor elkészül a pörkölt, akkor nyakonöntöm tejföllel és összefőzöm. A krumpligpmbócot a családnak rendes lisztből, magamnak rizzslisztből készítettem (áttört főtt krumpli, tojás, liszt, só). A saját gombócomat főztem ki először, majd utána abúzalisztes gombócokat. A rizslisztes gombóc frissen elviselhető, kihülés után elég keménnyé válik. De gluténmentes!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése