2012. december 5., szerda

Reszteltmáj főtt krumpli helyett csicsókával.
Most ettünk először csicsókát és egészen ehetőnek tartjuk. Majd tavasszal elültetek néhányat, állítólag mindenféle földben megterem és kiírthatatlan. Elkészítése nagyon egyszerű és gyorsabban megpuhul, mint a krumpli.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése