2011. november 11., péntek

Jól megjártam a lazulást! A múlt héten az Anyukámat nem akartam megsérteni és megettem a gesztenyepüréjét. Először egy gyenge próbálkozással el akartam kerülni az evést, amikor mondta, hogy a masszát a piacon vette kimérve. Azt tudom, hogy a Maróni Kft által készített massza gluténmentes és csak azt szabadna ennem, de végül a falánkságom győzött. És ettem az Anyukám pörköltjéből is, pedig tudtam, hogy ugyanazt a fakanalat használja a pörkölt keveréséhez, amivel búzalisztes rántást készít. Két napon belül apró piros hólyagok jelentek meg az arcomon, amelyekből mostanra három nagy, kemény, piros és enyhén viszkető dudor alakult ki. Az orrom is enyhén piros és a homlokomon is pici dudorok vannak. Ezek szerint a múltkori elméletem - miszerint a szervezetemből teljesen kiürült a liszt által kiváltott ellenanyag és egy morzsányi liszt már úgysem fog ártani – megdőlt.

Na de, hogy ne csak panaszkodjak, ezért sütöttem csípős, mézes csirkeszárnyat és krumplit. Nem zacskós, mirelitt krumplit, mert abban nem szabad megbízni (állítólag lisztbe forgatják, hogy ne ragadjon össza).

A házipatikából másolom ide:
A lisztérzékeny emberek megtanulták, hogyan kerüljék ki étkezés közben a glutént, ám azzal kevesebben vannak közülük tisztában, hogy sok kozmetikai termék is tartalmazza ezt a számukra veszélyes összetevőt - hangzott el egy washingtoni konferencián.

"A legtöbb élelmiszer csomagolásán ma már fel van tüntetve, hogy tartalmaz-e glutént, ezt a búzában, rozsban és egyéb gabonafajtákban megtalálható fehérjét. A kozmetikai szerek címkéi azonban nem hívják fel erre a figyelmet, pedig sok van köztük, amelynek vannak gabonából előállított alkotóelemei" - mondta Pia Prakash, a George Washington Egyetem munkatársa.

"A különböző rúzsok, púderek és alapozók a legveszélyesebbek ebből a szempontból, és szinte soha nem lehet megtalálni rajtuk az összetevők listáját" - figyelmeztetett Prakash. Kutatótársaival a tíz legnagyobb kozmetikai szereket gyártó vállalat honlapját vizsgálta - közülük egyetlen sem tette közzé termékei alkotóelemeit.

Ha egy lisztérzékeny személy glutént fogyaszt, immunrendszere megtámadja a vékonybél azon részét, amely a tápanyagok felszívódásáért felelős. Ennek eredménye aztán hasmenés, puffadás, fogyás, fáradtság és ízületi fájdalmak. A betegség egyetlen kezelési módja, ha kiiktatjuk a glutént az életünkből.

Az Amerikai Gasztroenterológus Kollégium éves konferenciáján Prakash egy 28 éves lisztérzékeny nő esetét ismertette, aki a megfelelő táplálkozásnak köszönhetően évek óta panaszmentesen élt. Azonban amikor új testápolót kezdett használni, viszkető kiütések jelentek meg a karján, puffadás és hasmenés kezdte gyötörni - mindaddig, amíg fel nem hagyott a termék használatával.

A kutatás vezetője, Marie Borum elmondta, hogy ezeket a tüneteket bárki észlelheti magán, aki érzékeny a gluténre. Az anyag bőrön keresztül ugyan nem szívódik fel, ám a szájról vagy a kézről véletlenül bejuttathatjuk a szervezetünkbe.

Hogy mit tehetnek a lisztérzékenyek mindez elkerülésére? Ma már van néhány társaság, amely gyárt gluténmentes termékeket, vagy a vevők maguk is érdeklődhetnek erről a gyártónál. A címke tanulmányozásakor ne csupán a "glutén"-szót keressük, hiszen például az E-vitamin is gyakran tartalmazza az anyagot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése