Amikor kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok, akkor az interneten kezdtem informálódni, mindent el akartam olvasni erről az állapotról (nem betegség ez, hanem állapot). Leginkább fórumokon olvastam hasznos tanácsokat, hiszen mindenki a saját tapasztalatait írta le.
Eleinte igen furcsáltam, amikor arról írtak egyesek, hogy teljesen elkülönített evőeszközöket, edényeket használnak. Úgy gondoltam, hogy egy kicsit túlreagálják a dolgot. Mostanra viszont egyetértek velük.
Ha nem is minden evőeszközre, de fából készült eszközökre mindenképpen igaz az, hogy nem szabad közösen használni. Most a fakanálra, a gyúródeszkára és a sodrófára gondolok.
Hétvégén vendégek voltak nálunk, akik csülkös bablevest kértek. A család már megszokta a kukoricaliszttel sűrített leveseket, főzelékeket, de gondoltam, a vendégeket nem kényszerítem arra, hogy gluténmentes levest egyenek, ezért mielőtt az egészet nekik búzaliszttel berántottam, gyorsan kiszedtem magamnak egy kis fazékba levest.
Miközben pirítottam a rántást nézegettem a fakanalat és észrevettem, hogy hajszálvékony repedés van rajta. Ide szépen beül a búzaliszt és legközelebb, ha készítem a gluténmentesnek hitt ételt, akkor belekerülhet a búzafehérje (megjegyzem, hogy az orrom tegnapra már piros lett, a homlokomon lévő kiütés is megjelent).
Ezek után alaposan megnéztem a gyúródeszkát is és láttam, hogy hiába van elmosva, a pici repedések tele vannak lisztel. Pár hónappal ezelőtt amikor ezen a gyúródeszkán próbáltam formázni és sütni kukoricalisztből és rizslisztből, stb, majd evés után 1-2 nappal piros lett és égett az arcom, és dudorok jöttek a homlokomra, akkor abban a hitben, hogy keresztszennyeződés történhetett több alkalommal kidobtam a megvásárolt kukoricalisztet.
Most már sejtem, hogy a keresztszennyeződést én saját magam okoztam.
Venni fogok műanyag fakanalat és szilikon lapon fogok tésztát gyúrni.
2010. óta vagyok lisztérzékeny. Ez a blog a tapasztalataimat, gluténmentes főzési kísérleteimet tartalmazza. Nem használok gluténmentes lisztkeveréket, inkább a saját fejem alapján készítem az ételeket. Rizslisztet, kukoricalisztet és különböző magliszteket használok. Amit nem lehet elkészíteni üzletben vásárolható, számomra rémes összetételű lisztkeverék nélkül, arról minden szívfájdalom nélkül lemondok. A 2012. október 23-i bejegyzés nagyon fontos tapasztalatokat tartalmaz!
2010. július 20., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése